Yoga in 't Gooi en Utrecht
Yoga
Lessen
Docent
Informatie
the silence is yours
YOGA
 
Yoga, een 6000 jaar oude methode uit India, die je leert de geest tot rust te brengen en de gezondheid te bevorderen, waardoor je beter in balans komt met jezelf en je omgeving. Fysiek zorgt yogabeoefening voor meer kracht, uithoudingsvermogen en souplesse, zonder het lichaam te zwaar te belasten. Spanningen en energieblokkades kunnen op een natuurlijke manier wegvloeien. Door yoga zul je je niet alleen lichamelijk fitter voelen, ook mentaal en emotioneel komt er meer energie en ruimte vrij.
 
Hatha yogales
De meest bekende vorm van yoga is de hatha yoga. Een les bestaat uit drie delen: de houdingen, de ontspanning en het thee drinken (resp. 45, 15 en 10 minuten). De houdingen, ook wel asana's genoemd, bestaan uit staande, zittende en liggende bewegingen al dan niet in combinatie met de ademhaling. Je leert het lichaam ervaren door deze rek-, strek-, spier-, adem-, concentratie- en ontspanningsoefeningen. De adem neemt een centrale plaats in tijdens het oefenen. In de meeste hatha-yogalessen wordt een (korte) meditatie gedaan.
Door het voortdurend observeren van het lichaam wordt geleerd wat aandacht betekent voor het lichaam maar ook voor de geest. Op deze wijze ontstaat een gezond evenwicht tussen lichaam en geest. Hierdoor komt er meer ruimte en stilte.
 
Meditatie
Meditatie is een vorm van yoga, een techniek, om tot een groter zelfinzicht te komen, om je bewust te worden van wat zich van binnen bij je afspeelt. Dit wordt gedaan in een kleermakershouding of een makkelijke zithouding. Meditatie kan helpen om los te komen uit de stroom van gedachten die de aandacht vaak gevangen houdt en die je ervan weerhoudt om in het nu te zijn. Misschien wel het belangrijkste aan meditatie is dat je kan zijn met wat er op dat moment in je leeft, zonder je ermee te bemoeien of over te oordelen. Dat kan van alles zijn: onrust, vreugde, verdriet, boosheid, stilte. Door een te zijn met wat is en met hoe je je werkelijk voelt, ontstaat er ruimte van binnen, meer verbondenheid en innerlijke rust.